مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم:
همكاری ایران و چین به تثبیت اقتصادی كشورمان می انجامد
به گزارش فی بگیر هرمزگان مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با اشاره به اینكه هیچ قسمتی از كشور را در اختیار كسی نخواهیم گذاشت، اظهار داشت: همكاری جمهوری اسلامی و چین به تثبیت اقتصادی كشورمان می انجامد و می تواند در شرایط موجود به كشور ما كمك نماید.
حمیدرضا مومنی در نشست مشترک مدیران عامل مناطق آزاد کیش و قشم در کیش که پنجشنبه ۲۶ تیرماه در کیش برگزار شد، گوشه ای از کارهای صورت گرفته در جزیره قشم و همین طور اهداف این جلسه را اعلام نمود: کیش در حوزه گردشگری اقدامات بسیار خوبی را انجام داده است و یکی از قطب های گردشگری کشور است و ما در منطقه آزاد قشم علاقمند هستیم تا از تجربیات دوستان دراین زمینه استفاده نمائیم. اعتقاد داریم که مناطق آزاد را نمی گردد و نباید با فروش زمین اداره کرد. در حوزه های عمرانی به خصوص بحث تامین منابع در ماه های اخیر اقدامات ویژه ای در کیش انجام شده است.
وی اظهار نمود: بنظر می رسد که کیش سنگ بنای خوبی را گذاشته است و ما تمایل داریم بعنوان یک الگو از تجربیات منطقه آزاد کیش استفاده نمائیم. قشم شاید از نظر منطقه ای با کیش نزدیکی هایی داشته باشد ولی از نظر ساختار اجتماعی بسیار متفاوت می باشد. ما حدود ۶۰ هزار نفر جمعیت داریم و بیش از ۷۵ روستا در جزیره قشم وجود دارد. نوع اقتصاد و نوع مبادلات تجاری کاملاً با کیش متفاوت می باشد. بیش از ۹۶ درصد ورودی مسافر به کیش بوسیله پرواز و فرودگاه و چهار درصد بوسیله دریا است در صورتیکه این درصد در قشم کاملاً برعکس است یعنی حدود ۴ درصد با پرواز و ۹۶ درصد بوسیله دریا وارد قشم می شوند.
مومنی بیان کرد: کیش توریست دارد و ما در قشم مسافر داریم و این کاملاً متفاوت می باشد. در منطقه آزاد قشم برای مسافر هزینه می نماییم ولی منطقه آزاد کیش از توریست درآمد دارد. بسیار علاقه داریم تا در زمینه تبدیل مسافر به توریست که از ۳ سال پیش در قشم آغاز نموده ایم از تجربیات کیش استفاده نمائیم.
وی با اشاره به اینکه مشکلات داخلی مشترکی داریم، اشاره کرد: یکی از چالش های جدی این روزهای کیش و قشم بحث مشکلات تجار و بازرگانان است. در جزیره قشم با داشتن بیش از ۱۶۰۰۰ واحد صنفی فعال در زمینه پوشاک، لوازم خانگی و آرایشی و بهداشتی مشکلات بیشتری نسبت به کیش داریم. این افراد به اعتبار برند و قوانین مناطق آزاد سرمایه گزاری نموده اند و انصاف نیست که در این شرایط رهایشان نماییم. به صورت موقت گشایش هایی انجام شده ولی در نامه ها و پیشنهاداتی که داده ایم، گفتیم که برمبنای مقتضیات زمان باید به نحوی عمل کرد که سرمایه گذاران بتوانند انتفاع بیشتری ببرند.
مومنی افزود: یکی دیگر از این مشکلات بحث نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی است. در قشم بیش از ۱۲۰۰ تاکسی وجود دارد که زمان زیادی از مدت استفاده آنها گذشته است و نیاز به نوسازی دارند. پیشنهادات مختلفی دادیم ولی منتج به نتیجه نشد. آخرین صحبت این بود که از خودرو های دپو شده در گمرک استفاده گردد که آن نیز عملی نشده است و یا در حوزه انرژی و همین طور بنادر و فرودگاه ها و در حوزه گمرک مشکلات جدی وجود دارد و برداشت و تفسیرهای متفاوتی از قانون انجام می شود که به نظر ما خیلی کارشناسی نیست، انتظار داریم که در بعضی از آنها بازبینی شود.
وی با اعلان اینکه یکی از چالش های جدی ما در مناطق آزاد این است که بسیاری از مصوبات دولت عمومی می شود و مناطق آزاد را نیز جزو مصوبات می آورند، اظهار نمود: این در حالیست که پیش از تصویب می بایست در کمیسیون های مربوط، بخش مناطق آزاد جداگانه مطرح، بررسی وضعیت و تصویب شود.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم اشاره کرد: اقتصاد قشم در سه حوزه شکل گرفته است که سابقه تاریخی دارد. تجارت، صیادی و کشاورزی؛ بخش کشاورزی به سبب کاهش نزولات آسمانی در چند دهه گذشته از حیز انتفاع ساقط شده است ولی بهره وران در این عرصه همچنان وجود دارند و در ۸ قلم محصول حتی صادرات داشته ایم. صیادان ما بیشتر به صورت اقتصاد روزانه فعالیت می کردند یعنی قسمتی از صید را مصرف کرده و بخشی را فروخته و خرج خانواده ها می کردند، این یعنی زحمت بسیار زیاد، عایدی کم و ناپایداری. حوزه تجارت ما بسیار بزرگ شده است ولی به قولی عاقل نشده است. ما تجار را از بازارهای سنتی به بازارهای مدرن و جدید آورده ایم ولی تفکر همان تفکر قدیمی است. طی این بیست سال می بایست در زمینه تولید بعضی از محصولات که نیاز به تکنولوژی بالایی ندارد مانند پوشاک اقدام می کردیم.
مومنی اضافه کرد: ماندگاری مسافر در قشم بالا نیست و بیشتر در حوزه تجاری بوده و بسیاری از افراد حتی یک شب هم در قشم نمی مانند و فقط بعد از خرید قشم را ترک می کنند. در حوزه گردشگری به آن شکل نتوانسته ایم کسب درآمد نماییم. در طرح جامع که تا آخر سال برای تصویب ارائه خواهد شد دراین زمینه تمهیداتی در نظر گرفته ایم تا سهم گردشگری نیز افزایش یابد.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم از افتتاح و کلنگ زنی چند پروژه نیز آگاهی داد و اظهار داشت: در هفته دولت نخستین پالایشگاه قشم با ظرفیت ۳۵ هزار بشکه نفت سنگین به بهره برداری خواهد رسید و بلافاصله کلنگ راه اندازی پالایشگاه دیگر با ظرفیت ۷۰ هزار بشکه به زمین خواهد خورد. دو طرح دیگر نیز در حال بررسی است باتوجه به شرایط حداکثر تا ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه امکان دادن مجوز ساخت پالایشگاه در قشم وجود دارد. این بخش در زمینه اشتغال زایی و اقتصاد مقاومتی و هم چنین صادرات که یکی از اهداف مناطق آزاد است می تواند به ما کمک نماید.
وی افزود: در بخش سوخت رسانی به کشتی ها و شناورها، بانکرینگ با ظرفیت ۵۲ هزار بشکه آماده فعالیت است و دو متقاضی دیگر نیز دراین زمینه داریم. ما مصوبه ای در خصوص ۵۰ درصد ظرفیت بانکرینگ کشور را از مجلس گرفته ایم و قشم می تواند یکی از قطب های بانکرینگ کشور باشد. متاسفانه ما بانکرینگ را فقط در سوخت رسانی به شناورها می شناسیم این درحالی است که خدمات دیگری مانند سوپر مارکت دریایی، تامین آب، تامین نیروی انسانی، تعمیرات، خدمات پزشکی و هتلینگ از دیگر بخش های قابل ارائه در بانکرینگ است که مجموع این خدمات موجب می شود بانکرینگ توجیه اقتصادی داشته باشد.
مومنی عنوان کرد: همین طور قشم مجوز ۱۰۰ میلیون بشکه ذخیره سازی سوخت را ستاندن کرده است که متاسفانه به جهات مختلف تا امروز نتوانسته ایم کار را جدی جلو ببریم. در مراسم افتتاح پروژه ها که به زودی در قشم و کیش صورت خواهد گرفت یک پروژه ذخیره سازی با ظرفیت ۳.۲ میلیون بشکه افتتاح می گردد و همزمان کلنگ راه اندازی یک پروژه با ظرفیت ۶.۴ میلیون بشکه به زمین زده خواهد شد. این ارقام تا ۱۰ میلیون خواهد رفت و بعد از آن یک پروژه ۲۰ میلیون بشکه ای خواهیم داشت و یک پروژه با ظرفیت ۳۰ میلیون بشکه نیز در حال مذاکره است.
وی درباب تولید برق اظهار داشت: در پنج سال قبل تولید ۱۰۰۰ مگاوات برق را صفر تا صد آغاز نموده ایم که به زودی ۳۴۰ مگاوات آن به بهره برداری خواهد رسید و به شبکه سراسری متصل خواهد شد. تامین انرژی در جزایر کیش و قشم به سبب عدم دسترسی به سرزمین اصلی یکی از چالش های مهم ما بوده است. از امسال ما صادر کننده برق به سرزمین اصلی می شویم، به این شکل هم چالش های خودرا رفع کرده و هم به تامین برق کشور کمک می نماییم. یک نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی با سرمایه گذاری کشور ایتالیا نیز در حال فعالیت است. در زمینه کشتی سازی نیز اقدامات بسیار خوبی در قشم انجام گرفته است.
این مقام مسئول با اعلان اینکه اقدامات خوبی نیز در بخش شیلات انجام شده است که در برنامه ششم تولید ۲۰۰ هزار تن ماهی در قفس پیش بینی شده است که ما ۸۰ هزار تن آنرا برای قشم گرفته ایم، اشاره کرد: نخستین قفس های ما با ظرفیت ۵۰۰۰ تن وارد قشم شده است. فکر می کنم امسال به تولید ۲۰۰ هزار تن ماهی در قفس برسیم که می تواند کمک بسیار بزرگی در بحث امنیت غذایی کشور و مصرف آبزیان باشد. در زمینه ی تولید میگو نیز به صورت جدی وارد شده ایم و مقرر است که سه هزار و ۳۰۰ هکتار زمین برای ایجاد مزرعه میگو واگذار نماییم که تابحال هزار و ۷۰۰ هکتار از آن در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته است و با رفع اختلافاتی که وجود دارد تا سقف سه هزار و ۳۰۰ هکتار را جهت راه اندازی به بخش خصوصی واگذار خواهیم کرد. نرخ بیکاری در جزیره قشم ۵.۱ درصد است و تلاش خواهیم کرد که امسال آنرا به ۴.۹ برسانیم و تا اختتام دولت آنرا به چهار و نیم درصد کاهش دهیم.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم بیان کرد: تمامی مشاورین خارجی ما اعلام نموده اند که توسعه در قشم از از مجاری جوامع محلی می گذرد و توسعه پایدار در قشم منوط به در نظر گرفتن منافع جوامع محلی است. برنامه ما این است که تا اختتام دولت دوازدهم ۳۳۰۰ هکتار مزرعه تولید میگو فعال شده و سی هزار تن محصول باید تولید شود و حداقل ۹۰ درصد آن باید صادرات شود که طبق محاسبات ما حداقل ۵۰۰ میلیارد تومان سود سالیانه تولید میگو خواهد بود. در بحث تجارت نیز با ایجاد دو شهرک شیلاتی، بازاریابی و فروش محصولات به صورت تخصصی صورت خواهد گرفت. حوزه شیلات می توانند کمک زیادی به اقتصاد منطقه و کشور بکند.
وی افزود: در زمینه گردشگری نیز از ۳۵۷۰ طرح موجود بیش از ۲۰۰۰ طرح را به سبب کیفیت پایین از چرخه خارج کرده ایم. هم اکنون حدود ۹۱۰۰ تخت آماده به خدمت داریم و تا اختتام دولت ۲۴۰۰ تخت دیگر به آن اضافه خواهد شد. ۸ هتل ۵ ستاره در دست ساخت است و همین طور ۹۲ کاشانه میهمان در حال فعالیت هستند که می تواند کمک بسیاری به رشد و ارتقاء اقتصاد جوامع محلی بکند. این بخش اگر بتواند از نظام نظارت و ارزشیابی خوبی برخوردار شود می تواند خیلی از نیازهای مورد نظر در قشم را پاسخ دهد.
مومنی اظهار نمود: از ۳۱۰ پروژه ای که مقرر است تا اختتام دولت دوازدهم افتتاح شوند، ۹۰ پروژه متعلق به قشم است و از نظر ارزش از ۶۲ هزار میلیارد تومان پروژه، ۳۱ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری داخلی و همین طور یک و نیم میلیارد یورو سرمایه گذاری خارجی به قشم متعلق می باشد.
وی اضافه کرد: در ابتدای راه توسعه هستیم. مشکل جدی در قشم بحث سرمایه گذاری است. ۱۸ پروژه با برآورد هزینه معادل ۴ هزار میلیارد تومان تعریف کرده ایم که باتوجه به افزایش هزینه ها پیش بینی ما این است که این پروژه ها با ۷ هزار میلیارد تومان به پایان خواهد رسید. ترمینال فرودگاه، ترمینال دریایی، مرکز نمایشگاهی، چندین پروژه راه، مرکز تجاری بین المللی و... همچون این پروژه ها است. در زمینه تامین سرمایه، از تجربیات منطقه آزاد کیش استفاده خواهیم کرد.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با اشاره به اینکه در مورد قرارداد بین ایران و چین هم باید بگویم ما نمی توانیم ارتباط خودرا با دنیا قطع نماییم، اشاره کرد: صادرات، واردات و بحث های ورود تکنولوژی را نمی توان انجام نداد. این به توانمندی دستگاه دیپلماسی ما بستگی دارد که بتوانند امتیازات خوبی در قراردادها بگیرند. تجربه خوبی در مذاکرات با ۵+۱ داریم و جمهوری اسلامی تمام قد در مقابل تمام دنیا ایستاد و سربلند از مذاکرات بیرون آمدیم ولی اینکه در عمل چه اتفاقی افتاد بحث دیگری است و این نشان میدهد که قدرت دیپلماسی و چانه زنی مناسبی داریم.
وی افزود: با شرایط فعلی اساسا اروپایی ها نیز به دست آمریکا نگاه می کنند و با ما تعامل نخواهند داشت. اقتصاد کشور نمی بایست هر روز با یک چالش مواجه باشد و باید به شرایط تثبیت برسیم. فکر می کنم که این تثبیت بوسیله همکاری جمهوری اسلامی و چین می تواند صورت گیرد. به نظرم این قرارداد برد - برد است و می تواند در شرایط موجود به کشور ما کمک نماید. مناطق آزاد نیز قسمتی از کشور هستند و بطور قطع در این پروتکل نقش اساسی خواهند داشت ولی اینکه قسمتی از کشور را در اختیار کسی بگذاریم نخواهد بود و مصلحت کشور در نظر گرفته خواهد شد.
به گزارش فی بگیر به نقل از ایسنا، نشست مشترک مدیران عامل مناطق آزاد کیش و قشم ۲۶ تیر در سالن رازی مرکز همایش های بین المللی کیش اجرا شد. هدف از این جلسه، هم افزایی، به اشتراک گذاشتن تجربیات و همین طور استفاده از ظرفیت های موجود در دو منطقه آزاد کیش و قشم برای کمک به دولت برای عبور از شرایط تحریم اعلام گردید.
منبع: فی بگیر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب