دلیل وضعیت نابسامان صندوق توسعه ملی
به گزارش فی بگیر برخی كارشناسان معتقدند كه طی سال های گذشته ایراد ساختاری در بودجه و وابستگی به منابع نفتی مانع از عملكرد صندوق در قالب قانونی شده و با تكرار سرنوشت حساب ذخیره ارزی، خراب شده است.
وحید شقاقی در گفتگو با ایسنا، در ارتباط با وضعیت كنونی صندوق توسعه ملی و اظهارات مقام معظم رهبری در این رابطه اظهار داشت: زمانی حساب ذخیره ارزی گرفتار این مشكل شد كه محلی برای تامین كسری بودجه دولت ها بود و نتیجه خوبی به همراه نداشت؛ ازاین رو صندوق توسعه ملی را راه اندازی كردیم، اما متاسفانه به علت عدم پوشش هزینه ها از بودجه، صندوق آنرا خالی و سرنوشتی مانند حساب ذخیره ارزی برای آن رقم خورد.
وی افزود: قرار بود صندوق توسعه ای بسازیم كه هیات امنا بر عملكرد آن نظارت داشته و به راحتی به سمت تامین منابع از این صندوق و درخواست مجوز برای برداشت از آن نرویم، به عبارتی سختگیرانه پیش برویم اما در نهایت با وجود تاكیدی كه در برنامه پنجم توسعه در این رابطه وجود داشته و اساسنامه صندوق توسعه ملی چارچوبی برای حفظ منابع آن تهیین كرده بود، باین گونه پیش نرفت.
این اقتصاددان با بیان این كه صندوق توسعه ملی ما باید مانند صندوق های توسعه دنیا همچون نروژ یا صندوق ثروت می شد كه انباشتی از منابع را به همراه داشت، اظهار داشت: ولی حالا در حدی كه باید باشد، منابع ندارد و در حالیكه باید از منابع آن برای توسعه سرمایه گذاری برای توسعه بخش خصوصی استفاده می شد حالا عموما در هزینه های جاری استفاده شده و دولت ها نتوانستند نسبت به منابع آن خوددار باشند.
ایرادات بودجه ای صندوق را گرفتار مشكل كرد
وی دلیل اصلی وضع موجود صندوق توسعه ملی را ناشی از ایرادات ساختاری در بودجه و وابستگی دولت ها به درآمدهای نفتی دانست و اضافه كرد: همواره با عنایت به این كه درآمد نفت گرفتار نوسان بوده است جای خالی درآمدهای آن محلی به جز صندوق نبود و دولت ها راهكار مناسبی برای پوشش خلا درآمدی نفتی نداشتند.
شقاقی اضافه كرد: تا زمانی كه نظام بودجه ریزی اصلاح و مبتنی بر عملكرد نبوده و منابع جدید در آن تعریف نشود نمی توان انتظار داشت كه وضعیت صندوق توسعه ملی كه محلی برای ذخیره درآمدهای نفتی است اوضاع مناسبی پیدا كند. حتی در سال های گذشته علیرغم این كه سقفی برای واریز منابع به صندوق وجود داشت همواره دولت ها با مشاركت مجلس این سقف را كاهش داده و به شكلی دیگر از درآمدهای نفتی بهره برده اند.
شقاقی همینطور مبحث شفافیت عملكرد صندوق را یاد شده قرار داد و اظهار داشت: متاسفانه در این رابطه هم شفافیت لازم وجود ندارد هرچند كه نمی توان بحث محرمانه بودن اطلاعات صندوق را در شرایط موجود نادیده گرفت، ولی مسؤلان و هیات امنا باید به شكلی دیگر در ارتباط با عملكرد صندوق اطلاع رسانی كنند.
به گزارش فی بگیر به نقل از ایسنا، صندوق توسعه ملی از سال ۱۳۹۰ راه اندازی و قرار شد كه ۲۰ درصد از منابع نفتی به آن واریز شده و هر سال سه درصد به حجم این منابع اضافه شود، از سویی دیگر طبق چارچوب تعریف شده هیچ منبعی از این صندوق برای دولت ها در نظر گرفته نشد و باید برای بخش های تعاونی و خصوصی به كار گرفته شود، ولی در مجموع آنچه كه پیش رفت اینگونه نبود و سقف واریز به صندوق به علت كاهش درآمدهای نفتی و كسری بودجه با دریافت مجوزهای لازم كاهش پیدا كرد و از جانب دیگر دولت ها به علل مختلف به سمت دریافت مجوز برای برداشت از منابع صندوق پیش رفتند.
این در حالی است كه به تازگی مقام معظم رهبری طی اظهاراتی وضعیت صندوق را مورد انتقاد قرار داده و اعلام نمودند صندوق توسعه ملی بی خاصیت شده است. ایشان همینطور مبحث درخواست و التماس دولت ها برای برداشت از صندوق را مورد توجه قرار داده بودند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب