عراق واردات میلگرد را محدود کرد تاکید بر تولید مشترک در خاک عراق

عراق واردات میلگرد را محدود کرد تاکید بر تولید مشترک در خاک عراق

به گزارش فی بگیر، دستیار رئیس کل سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: عراق برای پشتیبانی از تولید داخلی، واردات میلگرد را محدود کرده و راهکار حفظ بازار برای صادرکنندگان ایرانی ایجاد خطوط تولید در داخل این کشور است.



فرزاد پیلتن، دستیار رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران در امور بین الملل، در گفتگو با گزارشگر مهر در رابطه با تعرفه سنگینی که دولت عراق بر واردات میلگرد اعمال کرده است، اظهار داشت: این سیاست از پیش اعلام شده بود. دولت عراق برای توسعه ی تولید داخلی مقاطع فولادی، خصوصاً میلگرد، از دو تا سه سال قبل برنامه ریزی خویش را آغاز نموده و امسال به این هدف دست یافته است. بر همین اساس، کارشناسان و ناظران حوزه عراق هم پیش بینی کرده بودند که با رسیدن عراق به مرز تولید مقاطع فولادی، احتمال اعمال محدودیت ها و ممنوعیت هایی بر واردات برخی محصولات فولادی وجود دارد؛ اتفاقی که حالا رخداده است.
پیلتن اضافه کرد: این محدودیت ها صرفا برای صادرکنندگان ایرانی اعمال نشده و شامل تمام کشورهایی می شود که قبل تر محصولات فولادی خویش را به عراق صادر می کردند.
وی درباب تاثیر این سیاست بر صادرات فولاد ایران به عراق اظهار داشت: بدون تردید با اعمال این محدودیت ها، صادرات فولاد به عراق با کاهش روبه رو خواهد شد. در مورد سیمان هم قبل تر سیاست مشابهی از جانب دولت عراق اجرا شده بود که نتیجه آن، کاهش شدید صادرات سیمان ایران در سالهای قبل بود.
دستیار رئیس کل سازمان توسعه تجارت در امور بین الملل افزود: دولت عراق برای حفظ بازار خود، پیشنهادی عرضه کرده بر اساس این که شرکت های خارجی، همچون صادرکنندگان ایرانی، برای ادامه حضور در بازار این کشور باید به سوی ایجاد خطوط تولید در داخل عراق حرکت کنند. این مساله هم جزو برنامه های رسمی دولت عراق قرار دارد.
پیلتن اظهار داشت: این نوع سیاست در عرصه تجارت بین الملل شناخته شده است. حتی ایالات متحده آمریکا هم در سالیان اخیر رویکرد مشابهی اتخاذ نموده و تاکید دارد که برای رسیدن به بازار داخلی کشورها، باید در آن کشورها سرمایه گذاری مستقیم صورت گیرد. این سیاست علاوه بر دفاع از تولید داخلی، باعث ایجاد اشتغال و بهره مندی از منافع ناشی از سرمایه گذاری خارجی در کشور میزبان می شود.
به گزارش فی بگیر به نقل از مهر بازار عراق در دو دهه اخیر، خصوصاً بعد از سقوط رژیم سابق و آغاز بازسازی، به یکی از مهم ترین مقاصد صادراتی ایران در عرصه محصولات ساختمانی و صنعتی تبدیل گشته است. شهرسازی گسترده، پروژه های عمرانی و بازسازی زیرساخت ها، تقاضای بالایی برای فولاد به ویژه میلگرد ایجاد کرد که بخش عمده ای از آن توسط تولیدکنندگان ایرانی تأمین شد.
در سالیان ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰، عراق همواره در بین سه مقصد اول صادرات غیرنفتی ایران قرار داشت و فولاد، سیمان، کاشی و مواد غذایی سهم مهمی در این مبادلات داشتند. با این وجود، از اواخر دهه ۱۳۹۰ دولت عراق کم کم سیاستهای صنعتی سازی و دفاع از تولید داخلی را در دستور کار قرار داد. این روند ابتدا با صنایعی مانند سیمان آغاز شد؛ جایی که با راه اندازی کارخانه های داخلی و وضع تعرفه بر واردات، سهم ایران از بازار سیمان عراق از بالاتر از ۵ میلیون تن در سال به کمتر از یک چهارم کاهش پیدا کرد.
در حوزه فولاد نیز، سرمایه گذاری های مشترک با شرکت های ترکیه ای و عربی و ایجاد خطوط تولید در استانهای بصره، صلاح الدین و نینوا، ظرفیت تولید میلگرد عراق را به حدی رسانده که حالا نیاز کمتری به واردات احساس می شود. کارشناسان تجارت بین الملل این روند را مشابه سیاستهای صنعتی کشورهایی می دانند که برای پیشگیری از خروج ارز، به سرمایه گذاری داخلی و جذب سرمایه خارجی مستقیم (FDI) روی می آورند.
برای ایران، این تغییر سیاست به مفهوم لزوم بازبینی در استراتژی نفوذ به بازار عراق است؛ همچون ایجاد واحدهای تولید یا مونتاژ در خاک این کشور، تشکیل شرکت های مشترک، یا تمرکز بر محصولات و خدمات دارای مزیت نسبی که هنوز تولید داخلی عراق پاسخگوی آن نیست. این مسیر، یادآور تجربه ترکیه و چین در بازار عراق است که با سرمایه گذاری مستقیم، جایگاه خویش را تثبیت کرده اند.
خلاصه اینکه در مورد سیمان هم قبل تر سیاست مشابهی از جانب دولت عراق اجرا شده بود که نتیجه آن، کاهش شدید صادرات سیمان ایران در سالهای گذشته بود. حتی ایالات متحده آمریکا هم در سالیان اخیر رویکرد مشابهی اتخاذ نموده و تأکید دارد که برای رسیدن به بازار داخلی کشورها، باید در آن کشورها سرمایه گذاری مستقیم صورت گیرد. این روند ابتدا با صنایعی مانند سیمان شروع شد؛ جایی که با راه اندازی کارخانه های داخلی و وضع تعرفه بر واردات، سهم ایران از بازار سیمان عراق از بالاتر از ۵ میلیون تن در سال به کمتر از یک چهارم کاهش پیدا کرد.

منبع:

1404/07/16
11:31:52
5.0 / 5
5
تگهای خبر: تجارت , توسعه , تولید , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
فی بگیر FeeBegir فی بگیر Fee Begir
feebegir.ir - تمام حقوق سایت فی بگیر محفوظ است

Fee Logo فی بگیر

قیمت روز کالاها

ارائه اطلاعات دقیق و به‌روز از قیمت کالاها، اطلاع‌رسانی به مصرف‌کنندگان، کمک به تجار و بازرگانان و تحلیل و پیش‌بینی بازار