با تصویب دستورالعمل جدید

دست بانك ها از جیب بانك مركزی كوتاه شد

دست بانك ها از جیب بانك مركزی كوتاه شد

فی بگیر: عملیات بازار باز روز گذشته در شورای پول و اعتبار به تصویب رسید تا با ستاندن وثیقه از بانك ها در صورت اضافه برداشت از بانك مركزی، جلوی نرخ های سود بدون منطق بانك ها گرفته و دست بانك ها باز از جیب بانك مركزی كوتاه شود.


به گزارش فی بگیر به نقل از ایسنا، عبدالناصر همتی، رئیس كل بانك مركزی حدود دو هفته قبل از ایجاد عملیات بازار باز برای كنترل نرخ سود و اصلاح ناترازی بانك ها و به دنبال آن هدایت درست نقدینگی آگاهی داده بود.
این طرح قرار بود كه جلوی نمایش سودهای غیرمنطقی از طرف بانك ها را بگیرد تا اضافه برداشت بانك ها از بانك مركزی كم شود و از این طریق بتوان اصلاح ناترازی بانك ها را به صورت عملی اجرا كرد و یكی از مراحل اصلاح نظام بانكی كه همتی از سال قبل روی آن تاكید داشته به مرحله عمل برسد.
بانك مركزی در سال قبل بیشتر به دنبال اصلاح سیاست های ارزی و كنترل بازار ارز بود و بنظر می رسد كه در سال جدید عمده تمركز بانك مركزی بر سیاست های پولی و نظارت بر بانك هاست.
همتی ابزار سیاست گذاری پولی را نرخ سود كوتاه مدت عنوان كرده و بگفته او عملیات بازار باز ساختاری است كه به كمك آن بانك مركزی نرخ را كنترل خواهدنمود و در نهایت لگام تورم را مهار می كند.
یكی از مهم ترین مواردی كه همواره سبب كسری نقدینگی و اضافه برداشت بانك ها از بانك مركزی می شود، این است كه بانك ها برای جذب سپرده گاهی مبادرت به پرداخت سودهایی به مشتریان خود می كنند كه قادر به پرداخت آن نیستند و همین امر سبب می شود تا با كسری نقدینگی روبرو شده و به منابع بانك مركزی پناه بیاورند.
از طرف دیگر بدهی بانك ها به بانك مركزی در سال های اخیر رو به افزایش بوده و آنطور كه از طرف مسئولان امر گفته می شود، مانده حساب تعداد زیادی از بانك ها نزد بانك مركزی منفی است و فقط چند بانك مانده مثبت دارند.
با این وجود بانك ها برای جذب سپرده رقابت نادرستی را با یكدیگر آغاز نموده بودند و علاوه بر اینكه قانون بانك مركزی را درباره نرخ سود رعایت نمی كردند، راه هایی را برای پرداخت سودهای بالاتر از نرخ مصوب بانك مركزی ایجاد می كردند.
همین امر سبب شده تا خیلی از بانكهای ایرانی هم اكنون در وضعیت خوبی از لحاظ تراز مالی نباشند و رئیس كل بانك مركزی، اصلاح ناترازی بانك ها را بعنوان یكی از مهم ترین اقدام بانك مركزی در این دوره به شمار آورد.
در این راستا احمد حاتمی یزد، مدیرعامل اسبق بانك صادرات ایران به ایسنا گفته بود كه دادن پول از طرف بانك مركزی به بانك ها (اضافه برداشت) سم مهلك است و این مساله نشان دهنده ضعف نظارتی بانك مركزی است.
وی با اشاره به اینكه بانك ها در نهایت روشی برای دور زدن نرخ های دستوری سود بانكی پیدا می كنند، اشاره كرد: هم اكنون نرخ سود تسهیلات بانكی ۱۸ درصد است، اما همه بانك ها با راه كارهایی این نرخ را تا حدود ۲۲ درصد می افزایند.
این كارشناس بانكی با اشاره به نرخ سود سپرده نمایش شده از طرف بانك ها به سپرده گذاران نیز، اظهار داشت: این دو با هم در ارتباط هستند و با عنایت به اینكه بانك ها به دنبال جذب سپرده از مردم هستند، مقررات را زیر پا می گذارند و سودهای بالاتری را به مردم پرداخت می كنند.
حاتمی یزد با اشاره به اینكه معمولاً بانك ها ضعیف تر نرخ سودهای بالاتری را به مشتریان می دهند، اشاره كرد: این بانك ها در نهایت قادر به پرداخت سودهای اعلام شده نیستند و برای تأمین وجوه تعهدات خود از جیب بانك مركزی هزینه می كنند.
مدیرعامل اسبق بانك صادرات با اشاره به اینكه اگر بانك مركزی به این بانك ها پول ندهند ورشكسته می شوند، اظهار داشت: دادن این پول از طرف بانك مركزی سم مهلك و به معنای خلق پول است، چونكه بانك مركزی باید برای پرداخت این پول ها، پول را خلق كند كه در نهایت سبب تورم ۴۰ درصدی سال قبل و حتی تورم احتمالی امسال خواهد بود.
حاتمی یزد ضعف نظارت بانك مركزی را دلیل اصلی این اتفاقات دانست و اشاره كرد: در هر جای دنیا اگر بانكی نتواند نقدینگی خودرا مدیریت یا به پرداخت های خود عمل كند، بانك مركزی فعالیت های آنرا محدود می كند.
اما برمبنای قسمتی از دستورالعمل بازار باز كه روز گذشته از طرف شورای پول و اعتبار به تصویب رسید، از این پس بانك ها برای اضافه برداشت از بانك مركزی باید نزد این بانك وثیقه بگذارند و این مساله كمك می نماید تا بانك ها دیگر به صورت آزادانه و بدون واهمه از اضافه برداشت از بانك مركزی، سودهایی را به مردم نمایش نكنند كه سبب كسری نقدینگی آنها شود.
بدین سان بانك مركزی با نمایش این طرح و اجرای آن می خواهد تا از اضافه برداشت بانك ها از بانك مركزی جلوگیری كرده و در نهایت دست بانك ها را از جیب خود كوتاه كند.



1398/01/28
14:16:57
5.0 / 5
4357
تگهای خبر: پرداخت , سود , صادرات , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
فی بگیر Fee Begir
feebegir.ir - تمام حقوق سایت فی بگیر محفوظ است

Fee Logo فی بگیر

قیمت روز کالاها