یك رشد اقتصادی و این همه اختلاف؟!

یك رشد اقتصادی و این همه اختلاف؟!

به گزارش فی بگیر در حالی مرکز آمار ایران بعنوان مرجع رسمی محاسبه و انتشار آمار رشد اقتصادی، این شاخص را کمتر از یک درصد اعلام نموده که در سوی دیگر بانک مرکزی که از انتشار عمومی این آمار منع شده، از رشد ۳.۶ درصدی اطلاع داده است؛ موازی کاری ای که ظاهرا قرار نیست حذف شود و تکلیف وضعیت رشد اقتصادی با این اختلاف فاحش مشخص نمی باشد.


به گزارش فی بگیر به نقل از ایسنا، بانک مرکزی روز گذشته آمار رشد اقتصادی را اعلام نمود و طبق این گزارش تولید ناخالص داخلی از ۶۱۳ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۸ به ۶۳۵ هزار میلیارد تومان در انتهای سال گذشته افزایش پیدا کرده بود و نشان داد که رشد اقتصادی با نفت به ۳.۶ درصد و بدون نفت به ۲.۵ درصد رسیده است.
اما امروز مرکز آمار رشد اقتصادی سال قبل را اعلام نموده و به روال سابق این دو گزارش همخوانی با هم ندارد؛ به صورتی که طبق گزارش مرکز آمارمحصول ناخالص داخلی با احتساب نفت پارسال به ۷۰۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. در حالیکه در سال ۱۳۹۸ حدود ۷۰۲ هزار میلیارد تومان بوده و نشان از رشد ۰.۷ درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت در سال ۱۳۹۹ دارد.
بنابراین، رشد اقتصادی با نفت که از نظر بانک مرکزی ۳.۶ درصد است، در مرکز آمار ۰.۷ درصد گزارش شده و اختلاف ۲.۹ درصدی دارد. رشد بدون نفت هم در بانک مرکزی ۲.۵ درصد و در مرکز آمار نزدیک به صفر اعلام شده که حتی امکان دارد منفی ولی نزدیک به صفر باشد، ولی در مجموع بار دیگر اختلاف آماری بین دو نهاد را مورد تاکید قرار می دهد.

رئیس جمهور هم امروز در اظهاراتش به آمار رشد اقتصادی بانک مرکزی استناد و آنرا اعلام عمومی کرده و اشاره ای به آمار مرکز آمار که رشد کمتری را نشان داده است نداشته است.
در حالیکه در سال ۱۳۹۷ و با مصوبه شورایعالی آمار رای بر حذف موازی کاری آماری شد و برپایه آن بانک مرکزی از انتشار آمارهای در ارتباط با تورم، رشد اقتصادی و حساب های ملی منع شده بود و مرکز آمار مرجع رسمی است.
بانک مرکزی که از همان ابتدا با این مصوبه موافقتی نداشت و همتی - رئیس کل وقت بانک مرکزی - کمابیش در اظهارات خود به آمار رشد یا تورم اشاره داشت، در یک سال گذشته رسما آمار را منتشر می کند و دیگر حالا بدون توجه به مصوبه شورایعالی آمار انتشار آمار رشد اقتصادی بانک مرکزی حتی زودتر از مرکز آمار بعنوان مرجع رسمی آمار ایران و انتشار آمار اقتصادی انجام می شود.
این اختلاف آماری در رشد اقتصادی یا تورم موضوعی جدیدی نیست و سالها اتفاق افتاده است. در مورد رشد اقتصادی ۹ ماه سال گذشته هم این گونه بود و حتی در مثبت و منفی بودن اختلاف وجود داشت؛ مرکز آمار رشد مثبت ۰.۸ با نفت و مثبت ۰.۲ بدون نفت برای پاییز اعلام ولی برای ۹ ماه رشد منفی ۰.۱ با نفت و یک درصد بدون نفت را گزارش کرد ولی آن چه در آن زمان رئیس کل بانک مرکزی اعلام نمود نشان داد که رشد اقتصادی مثبت ۲.۲ درصد در ۹ ماه ثبت شده است.
این جریان و موازی کاری بارها مورد نقد کارشناسان قرار داشته است و بیشتر از آنکه نقد به انتشار آمار و تعدد آن باشد، به حل این اختلاف آماری که عموما به نحوه محاسبه بر می گردد، است که باعث سرگردانی کاربران آمارهای اقتصادی می شود و در شرایطی که کمترین درصد در تورم یا رشد اقتصادی می تواند بر برنامه ریزی فعلان اقتصادی، سرمایه گذاران و کارشناسان موثر باشد، همواره شاهد آن هستند که آمار یا جهت متفاوتی دارد و یکی به سمت مثبت و دیگری به سمت منفی می رود و اگر هم جهت باشند هم اختلاف قابل توجهی دارند.





منبع:

1400/03/26
22:31:23
5.0 / 5
1550
تگهای خبر: اقتصاد , تولید , سرمایه , سرمایه گذاران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
فی بگیر Fee Begir
feebegir.ir - تمام حقوق سایت فی بگیر محفوظ است

Fee Logo فی بگیر

قیمت روز کالاها