شرط موفقیت بازار باز بانكی در كنترل نقدینگی

شرط موفقیت بازار باز بانكی در كنترل نقدینگی

فی بگیر: با توجه به این كه عملیات بازار باز بانكی یكی از ابزارهای كنترل بانك مركزی برای نرخ بهره است، یك اقتصاددان می گوید اگر این عملیات در یك سیستم اقتصاد آزاد رقابتی و توسط بانك مركزی اجرا شود، یكی از ابزارهای مناسب بانك مركزی برای كنترل نقدینگی و تورم است اما با فسادهای اقتصادی، طرح ها در كوتاه مدت نتیجه می دهند؛ پس ابتدا باید با فسادها و رانت های اقتصادی مقابله نمود.


به گزارش فی بگیر به نقل از ایسنا، نظام پولی و بانكی به سبب نقش تعیین كننده در سیاست های پولی و اعتباری و بعنوان یك قدرت اقتصادی مهم در اختیار دولت، می تواند با اتخاذ سیاست های مناسب و هماهنگ با اهداف كلان اقتصادی و بكار بردن ابزارهای كنترل، نقدینگی را به سمت كارهای مولد اقتصادی هدایت كند و با افزایش ثبات اقتصادی زمینه را برای شكل گیری سرمایه گذاری، اشتغال، تولید و... فراهم آورد.
در این میان جدیدترین اطلاعات انتشار یافته از طرف بانك مركزی، نشان گر این است كه حجم نقدینگی در آذر ماه سال جاری معادل ۲۲ هزار و ۶۲۳ هزار میلیارد ریال است كه نسبت به مدت مشابه پارینه ۲۸.۲ درصد افزایش داشته است.

افزایش ۴۸.۶ درصدی حجم پول در آذر امسال
همچنین، حجم پول در این دوره معادل ۳۶۳ هزار و ۴.۸ میلیارد ریال بوده كه ۴۸.۶ درصد نسبت به آذر ماه سال قبل افزایش داشته و حجم شبه پول نیز با ۲۴.۹ درصد رشد، معادل ۱۸۹ هزار و ۸۸.۳ میلیارد ریال است.
علاوه بر این، بتازگی رئیس كل بانك مركزی درباره رشد نقدینگی توضیحاتی ارائه كرده است كه طبق گفته او، آمار به صورت غیر رسمی نشان دهنده ۲۸ درصد رشد نقدینگی بوده و معادل ۲۵ درصد هم نسبت به میانگین ۵۰ سال گذشته، رشد داشته است.

دلیل افزایش رشد نقدینگی از زبان همتی
این مقام مسئول ضمن اشاره به اینكه رشد نقدینگی خوب نیست و باید آنرا كنترل نماییم، گفته كه سه درصدی كه امسال نسبت به میانگین بیشتر شده، نشان دهنده این است كه ذخایر ارزی خالص ما افزایش یافته است. بانك مركزی چند میلیارد دلار ارز برای رشد ذخایر خریداری نموده كه این مساله سبب شده رشد نقدینگی از میانگین ۵۰ ساله بیشتر شود. البته رشد ۲۸ درصدی نقدینگی، ركورد جدید نیست و در طول سال های گذشته رشد نقدینگی از این مقدار هم بیشتر بوده است.
حال دراین زمینه، محمود جامساز، اقتصاددان درباره رشد نقدینگی و چگونگی كنترل آن به ایسنا اظهار داشت: مساله نقدینگی در اقتصاد ایران جدید نیست و ذات اقتصاد دولتی، سیاسی، سرمایه داری، نفتی و ایدئولوژیك است. بخش زیادی از نقدینگی به سمت بخش مسكن رفته كه حالا اقتصاد ما در این بخش و بخش های دیگر قفل شده كه این مساله آثار تورمی بسیاری داشته است.

افزایش نقدینگی چگونه منجر به تورم می شود؟
وی افزود: از آنجائیكه افزایش نقدینگی از سمت كسانی كه از این نقدینگی استفاده می نمایند، ایجاد تقاضا می كند و در آن بازه زمانی عرضه ثابت است، این امر سبب افزایش قیمت ها و تورم می شود. سیاست های بانك مركزی شامل كنترل ارزش پول ملی، كمك به رشد اقتصادی و جلوگیری از تورم است اما بانك مركزی به سبب مستقل نبودن از دولت و تزریق پول بر این امر دامن می زند.
این كارشناس اقتصادی اضافه كرد: هم اكنون باتوجه به كاهش درآمدهای نفتی محدودیت ها بیشتر خواهد شد؛ در نتیجه با كمبود ارزی دولت مجبور می شود به بانك مركزی بازگشت كند، هزینه خدمات دولتی را افزایش دهد یا عوارض را افزایش بدهد. زمانی كه دولت بوسیله استقراض از بانك مركزی پول تزریق می كند، در واقع این پول با افزایش تورم از جیب مردم دریافت می شود و تا زمانی كه نقدینگی به سمت كارهای مولد حركت نكند اقتصاد ما سر و سامان نخواهد گرفت.

ملزومات كنترل نقدینگی با بازار باز بانكی
جامساز با اشاره به نقش عملیات بازار باز بانكی در كنترل نقدینگی، اشاره كرد: عملیات بازار باز بانكی یكی از ابزارهای كنترل بانك مركزی برای نرخ بهره است. اگر این عملیات در یك سیستم اقتصاد آزاد رقابتی و توسط بانك مركزی اجرا شود، یكی از ابزارهای بانك مركزی برای كنترل نقدینگی و تورم است اما به سبب فساد، طرح ها در كوتاه مدت نتیجه می دهند و در طولانی مدت دوام نخواهند داشتكه به زیان اقتصاد خواهد بود.
او در آخر اشاره كرد كه عملیات بازار باز بانكی باتوجه به میزان نقدینگی و فسادی كه در اقتصاد وجود دارد و بازار سرمایه ای كه حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد شركت های دولتی در آن حاكمیت دارند، نمی تواند چندان تامین مالی برای اقتصاد داشته باشد.




منبع:

1398/12/08
10:15:25
5.0 / 5
3873
تگهای خبر: اقتصاد , تامین مالی , تولید , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
فی بگیر Fee Begir
feebegir.ir - تمام حقوق سایت فی بگیر محفوظ است

Fee Logo فی بگیر

قیمت روز کالاها