مبارزه با پولشویی، FATF، حمله به ظریف و چند داستان دیگر

دلواپس پول های كثیف

دلواپس پول های كثیف

فی بگیر: تهرانپلاس- «پولشویی یك واقعیت در كشور است و خیلی ها از آن منفعت برده اند.» همین یك جمله كافی بود تا هجمه ها ضد آقای دیپلمات آغاز شود. میزان قاچاق در سال قبل 12 میلیارد دلار بوده؛ مخالفان وجود پولشویی چه چیزی را انكار می كنند؟


وزیر امور خارجه كشور در گفت وگوی هفته گذشته خود خاطرنشان كرد كه پولشویی یك واقعیت در كشور است و خیلی ها از آن منفعت برده اند. وی ضمن تأیید صادقانه بودن برخی مخالفت ها با الحاق به كنوانسیون بین المللی مبارزه با تأمین مالی تروریسم(CFT)، بدون نسبت دادن پولشویی به شخص یا سازمانی، گفت كسانی كه پولشویی های كلانی انجام می دهند، می توانند مبالغ قابل توجهی را هم صرف تبلیغات كنند. این حرف اما برای بعضی از مخالفان دولت سنگین آمد و هجمه زیادی بعد از انتشار این مصاحبه ضد آقای دیپلمات شكل گرفت. كار به جایی رسید كه رئیس سازمان برنامه و بودجه دو روز پیش در توییتی نوشت: «آیا معترضان، میلیاردها دلار قاچاق در كشور را كه همواره مسئولان نظام درباره آن اخطار داده اند، نفی می كنند؟ یا بر خلاف قانون، درآمد حاصل از آنرا پول كثیف نمی دانند؟!»

**12 میلیارد دلار؛ میزان قاچاق در سال گذشته

تعریفی كه در وب سایت بانك مركزی درباره پولشویی آمده، بیان می كند: واژه پولشویی برای توصیف فرآیندی مورد استفاده قرار می گیرد كه در آن پول غیرقانونی یا كثیفی كه حاصل فعالیت های مجرمانه مانند قاچاق مواد مخدر، قاچاق اسلحه و كالا، قاچاق انسان، رشوه، اخاذی، كلاهبرداری و... است، در چرخه ای از فعالیت ها و معاملات مالی و با گذر از مراحلی، شسته شده و بعنوان پولی قانونی، موجه و مشروع جلوه داده می شود.

با عنایت به غیرقانونی و غیررسمی بودن فعالیت های یاد شده، دسترسی به آمار دقیق در این رابطه هم دشوار است. رئیس ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز اخیراً اعلام نموده كه در سال 1396 حدود 12 میلیارد دلار قاچاق وارد كشور شده یا بخشی از آن خارج شده است. در ارتباط با قاچاق سوخت از كشور هم گمانه زنی ها حاكی از قاچاق روزانه 10 تا 15 میلیون لیتر سوخت از كشور است. اگر روزانه 10 میلیون لیتر بنزین به كشوری قاچاق شود كه قیمت بنزین در آن یك دلار است و نرخ دلار را فرضاً 13 هزار تومان در نظر بگیریم، 120 میلیارد تومان سود قاچاقچیان برای این روز است.

**مشترك مورد نظر در دسترس نمی باشد

شورای عالی مبارزه با پولشویی؛ همان گونه كه از نامش پیداست، نهاد متولی مبارزه با پولشویی در كشور است. در ماده چهارم قانون مبارزه با پولشویی ذكر شده كه برای هماهنگ كردن دستگاه های ذی ربط در امر جمع آوری، پردازش و تحلیل اخبار، اسناد و مدارك، اطلاعات و گزارش های واصله، تهیه سیستم های اطلاعاتی هوشمند، شناسایی معاملات مشكوك و به منظور مقابله با جرم پولشویی شورای عالی مبارزه با پول شویی به ریاست و مسئولیت وزیر امور اقتصادی و دارایی و با عضویت وزرای بازرگانی (صنعت، معدن و تجارت فعلی)، اطلاعات، كشور و رئیس بانك مركزی تشكیل می گردد.
تا زمان تنظیم این گزارش، آخرین خبر در و ب سایت این شورا مربوط به 16 اردیبهشت سال جاری است كه نشان داده است بیشتر از 6 ماه است كه وب سایت این شورا به روز نشده است. البته می توان حدس زد تغییرات كابینه در فعال نبودن این شورا بی تأثیر نبوده باشد چونكه سه عضو از اعضای این شورا در این مدت تغییر كرده اند. هرچند باز هم علت موجهی نیست كه این مدت طولانی خبری از این شورا و جلسات آن نبوده است.

**این حروف جنجالی مخفف چیست و مخالفانش چه می گویند؟

تصویب یا عدم تصویب چهار لایحه جنجالی ماه هاست كه ذهن عامه مردم را هم به خود مشغول كرده است. الحاق دولت جمهوری اسلامی به كنوانسیون بین المللی مبارزه با تأمین مالی تروریسم(CFT) یكی از این هاست. الحاق به كنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته (پالرمو)، اصلاح قانون مبارزه با پولشویی، اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم هم موارد دیگر است.

از سرنوشت CFT جنجالی چه خبر؟ در هفته جاری علیرضا رحیمی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به بازگشت CFT از شورای نگهبان به مجلس تاكید كرد: اگر مجلس وارد مرتفع ساختن ایرادات به صورت ماهوی شود به شورای نگهبان برمی گردد و اگر مجلس به نظر خود اصرار كند، مستقیم به مجمع تشخیص مصلحت نظام می رود.

این یعنی هنوز هم نمی توان از تصویب قطعی این لایحه اطمینان داشت. در حالیكه این مورد یكی از شرایط حذف دائم ایران از لیست سیاه FATF یا گروه ویژه اقدام مالی ضد پول شویی است.

حسین ابوحمزه، كارشناس ارشد حوزه بانكی و مدرس دوره های مبارزه با پولشویی، در این رابطه می گوید: در بحث پول، مراودات مالی و همراه شدن با كنوانسیون های بین المللی لازم است كه به FATF بپیوندیم و دولتمردان ما باید آنرا بعنوان یك منشأ خیر برای مراودات مالی كشور قبول كنند و لوایح چهارگانه ای كه دولت عرضه داده است نباید در دور رد و تأیید بیفتد و سیاست روی آن سایه بیندازد.

مرتضی خردمند از كارشناسان باسابقه بانكی هم معتقد است: وقتی نام كشوری در لیست دولت های غیرهمكار و مناطق پرخطر اقدام مالی قرار داشته باشد، بانك ها و مؤسسات مالی و اعتباری مهم دنیا در برخورد با بانك ها و شركت های آن كشور نهایت احتیاط را به خرج می دهند و گاه به همین علت از برقراری ارتباط با آنها خودداری می كنند. FATF و رعایت قواعد بین المللی پیش زمینه ورود سرمایه به ایران است.
برقراری و تقویت مراودات بین المللی شبكه بانكی كشور در گروی خارج شدن از فهرست سیاه FATF است و پیش نیاز این مورد هم الحاق به CFT است. آنچه وزیر امور خارجه كشور در ارتباط با پولشویی گفته، واقعیتی است كه به بیان آمار قابل كتمان نیست. مگر مخالفان، صراحتاً آمار موجود را تكذیب كنند و بگویند هیچ نوع پولشویی شامل درآمد انواع قاچاق هم در كشور ما وجود ندارد. آن گاه می توان به شورای عالی مبارزه با پولشویی بیشتر از این استراحت داد و آنرا برای همیشه تعطیل كرد. مسئله روشن است؛ كسانی كه درآمدهای غیرقانونی دارند، نیازی به حمایت ندارند. این حمایت ها باید شامل شبكه بانكی كشور شود كه به دلیل ناتوانی از برقراری ارتباطات گسترده بین المللی هزینه می پردازد. فراموش نكنیم تجربه دوران قبل از برجام ثابت كرد كه انجام نقل و انتقالات پولی خارج از شبكه رسمی و بانكی می تواند ریسك هایی جدی به دنبال داشته باشد.

گزارش از حامد حیدری

**اداره كل اخبار چندرسانه ای**ایرناپلاس**


1397/08/30
15:26:42
5.0 / 5
4334
تگهای خبر: اقتصاد , دلار , سرمایه , سود
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
فی بگیر Fee Begir
feebegir.ir - تمام حقوق سایت فی بگیر محفوظ است

Fee Logo فی بگیر

قیمت روز کالاها