نگاهی به ظرفیت بخشهای كشاورزی، صنعت و معدن تربت حیدریه

نگاهی به ظرفیت بخشهای كشاورزی، صنعت و معدن تربت حیدریه

فی بگیر: تربت حیدریه- تربت حیدریه در جنوب غربی خراسان رضوی از ظرفیتهای قابل توجهی زیادی در بخشهای مختلف برخوردار می باشد كه بكارگیری كامل آنها نه تنها در سطح شهرستان بلكه در خراسان رضوی افزایش بهره وری و شاخصهای اقتصادی را به دنبال دارد.


به گزارش فی بگیر به نقل از ایرنا، تربت حیدریه 26 هزار خانوار ساكن دارد و در مجموع 79 درصد نیروی كار این شهرستان به كشاورزی اشتغال دارند.
وجود 91 هزار و 284 هكتار اراضی زراعی و باغی با ظرفیتهای فراوان و تنوع آب و هوایی، تربت حیدریه را یكی از شهرستانهای برتر در تولید و سطح زیركشت محصولات كشاورزی در خراسان رضوری قرار داده است.
تربت حیدریه بخاطر تنوع آب و هوایی با برخورداری از 84 هزار و 789 مزرعه، دارای 37 نوع محصول كشاورزی است كه سالیانه 559 هزار تن انواع محصولات در آن تولید میگردد. این رقم حدود شش درصد از مجموع تولیدات كشاورزی است و بر این اساس تر بت حیدریه رتبه پنجم را میان 28 شهرستان این استان دارد.

* باغبانی
در بخش باغبانی تربت حیدریه دارای 31 نوع محصول با سطحی معادل 23 هزار و 201 هكتار باغ و تولید سالیانه 25 هزار و 354 تن انواع محصولات، رتبه سوم استان خراسان رضوی را به خود مختص كرده است.
در مجموع شهرستان تربت حیدریه در تولید و سطح زیر كشت 29 نوع محصول زراعی و باغی در مقایسه با سایر شهرستانها، رتبه اول تا سوم استان خراسان رضوی را به خود مختص كرده است.

* دام
در بخش امور دام باز تربت حیدریه دارای 771 هزار و 807 واحد دامی است كه سالیانه بیشتر از 36 هزار تن شیر، حدود چهار هزار تن گوشت قرمز، 6 هزار و 795 تن گوشت سفید، 820 تن تخم مرغ، 22 تن عسل، 100 تن انواع آبزیان و 560 تن نخ ابریشم در این شهرستان تولید و به بازارهای مصرف عرضه میگردد.

* كشاورزی
رتبه دوم استان پس از مشهد از لحاط تعداد و سطح زیر كشت محصولات گلخانه ای مربوطه به شهرستان تربت حیدریه است.
یكی از شاخص ترین و كارآمد ترین محصول شهرستان كه در ایران و جهان رتبه اول را به خود اختصاص داده، زعفران است و با عنایت به اینكه عمده زعفران تولیدی در جهان مربوط به خراستان رضوی است بر همین مبنا باز این كالای مهم با عنایت به ارزی مناسب آن، همواره رتبه نخست را در میان كالاهای صادراتی این استان به خود مختص كرده است.
هم حالا محصول زعفران جای خودرا در بازارهای دنیا یافته و همیشه بیشترین حجم صادرات غیرنفتی خراسان را به خود مختص كرده است.
بنا به قول مسئولان، 138 هزار بهره بردار بخش كشاورزی این استان در حوزه زعفران فعالیت دارند و در مجموع 800 هزار تن در خراسان رضوی در امور در رابطه با كاشت، برداشت، فراوری و صاردات این محصول فعالیت دارند.
طبق آمار، 90 درصد زعفران تولیدی ایران محصول مزارع خراسان است و 87 هزار هكتار از مزارع این استان زیر كشت زعفران قرار دارد و به صورت میانگین از هر هكتار چهار تا پنج كیلوگرم زعفران برداشت میگردد و بر این اساس پیش بینی میگردد امسال 310 تن زعفران در خراسان رضوی تولید شود.
در 6 ماه نخست امسال 85 تن زعفران به ارزش 115 میلیون دلار از استان خراسان رضوی به كشورهای مختلف جهان صادر شد و این در حالیست كه در 6 ماه پارسال، 65 تن محصول زعفران خراسان رضوی به ارزش 88 میلیون دلار به كشورهای مختلف جهان صادر شده بود.
با افزایش قیمت دلار میزان صادرات زعفران خراسان رضوی رشد بسیار داشت و این روند باز همچنان ادامه دارد.
تولید زعفران یكی از مهمترین منابع اشتغال و درآمد تربت حیدریه است كه برای حدود 400 هزار نفرروز طی مراحل كاشت، داشت و برداشت اشتغال به وجود می آورد و تعداد بهره برداران بخش كشاورزی شهرستان زاوه در مجاورت تربت حیدریه باز 17 هزار نفر است كه بیشتر از 90 درصد آنها به كشت زعفران مشغولند.
به ازای هر هكتار زمین زعفران در زاوه 220 نفرروز مشغول كار هستند كه در مجموع 70 هزار نفر اشتغال مستقیم و 2 تا سه برابر این رقم اشتغال غیرمستقیم به وجود می آورد.

* صنایع تبدیلی
با توجه به ظرفیت بالای تربت حیدریه در زمینه محصولات كشاورزی و باز وجود معادن غنی، همواره صنایع تبدیلی مورد توجه بوده است بطوری كه در سال 1328 كارخانه قند با عنایت به وجود كشت چغندر قند در سطح بیشتر از 9 هزار هكتار از زمین های كشاورزی در این شهرستان تاسیس و مورد بهره برداری قرار گرفت.
از نظر وضعیت صنایع تبدیلی بخش كشاورزی، این شهرستان با دارا بودن سه واحد كارخانه تولید فرآورده های لبنی به ظرفیت سه هزار و 302 تن در سال و یك كارخانه بزرگ با ظرفیت بیشتر از سه هزار تن در روز، 2 واحد كارخانه تولید خوراك دام طیور و آبزیان، سه واحد بسته بندی و فرآوری زعفران، 2 پروژه مهم مجتمع دامداری و گلخانه ای، سه واحد كارخانه بوجاری بذر، یك واحد تولید عرقیات، یك واحد سردخانه بزرگ پنج هزار تنی، سه كارخانه پنبه پاك كنی و یك كار خانه قند در وضعیت بسیار مناسبی قرار داشته و بنابر آمار موجود، تربت حیدریه همواره جزو پنج شهرستان برتر استان خراستان رضوی از لحاظ كارخانه های صنعتی و تبدیلی شمرده می شود.
شهرستان تربت حیدریه دارای 2 شهرك صنعتی در شهر تربت حیدریه و بخش رباط سنگ است كه در میان پنج شهرستان برتر استان خراسان رضوی قرار گرفته است.
از دیگر صنایع تبدیلی در تربت حیدریه، می توان به كارخانه پنیر كامل نوین (رخ)، كارخانه شیر پاكان رضوان، خوراك دام خراسان، خوراك دام ترنانه و خوراك دام رباط سنگ و كدكن، نكتار شهد دیس،، عرقیات شاد گل، نان رضوان، كیك و كلوچه، ماكارونی مهسان، تولید لوازم روشنایی، كاشی زرین، بسته بندی گوشت، قند ریزی قنادان و وجود سردخانه میوه و مواد غذایی به ظرفیت پنج هزار تن اشاره نمود.

* صنعت
شهرستان تربت حیدریه دارای 203 واحد صنعتی و معدنی فعال است كه همچون آنها می توان به 28 واحد صنعتی تولید محصولات غذایی و آشامیدنی، 10 واحد تولیدی ساخت منسوجات، سه واحد صنعتی تولیدی ساخت كاغذ و محصولات كاغذی، 2 واحد كك و فراورده های نفتی، 6 واحد صنعتی ساخت مواد و محصولات شیمیایی، 15 واحد صنعتی تولیدی محصولات پلاستیكی و لاستیكی، 76 واحد معدنی سایر محصولات كانی غیر فلزی و 9 واحد تولیدی صنعتی ساخت ماشین آلات و تجهیزات اشاره نمود.

* معدن
تربت حیدریه با در اختیار داشتن 25 معدن، دارای معادن بسیار غنی و با ارزشی بوده كه از لحاظ ارزش عملكرد اقتصادی در استان رتبه سوم و از لحاظ ارزش تولیدات مواد معدنی رتبه پنجم استان خراسان رضوی را به خود مختص كرده است.
توسعه صنعت و معدن در تربت حیدریه با عنایت به نزدیكی خطوط جاده ای و راه آهن از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد.
از جمله معادن مهم شهرستان تربت حیدریه می توان به معدن طلای كوه زر، خاك صنعتی جنوب رود معجن، خاك صنعتی آگام، خاك صنعتی حوض سرخ، سنگ آهك اسفیوخ مركزی، گچ سرگلون
، سنگ لاشه كمر زد كامه پائین، گرانیت مشكی سنگ تربت حیدریه، گرانیت مشكی بایگ، گرانیت سنونج بایگ، سنگ تزئینی مرمریت عنبرسرا، مرمریت رود شور، سنگ تزئینی مرمریت تلخ بخش و سنگ تزئینی مرمریت نجم آباد اشاره نمود.

* كارخانه های در دست ساخت
از جمله كارخانه های مهم در حال راه اندازی در شهرستان تربت حیدریه، كارخانه پشم شویی و ریسندگی و رنگرزی، چرم و سالامبور پوست گاو، گوساله، گوسفند و بز، احداث صنایع جانبی ابریشم، كارخانه تنظیف پر مرغ، تولید پودر استخوان، تولید مقوا از ضایعات كشاورزی، پنبه هیدروفیل، تولید كودهای ریز مغذی، كنسانتره میوه جات، فرآوری گیاهان دارویی، غذای كودك و آجیل، كنسرو مواد غذایی، تصقیه نمك،، شكلات سازی، دارو های دامی، ادوات كشاورزی، كاغذ سازی و كارخانه ترشیجات و مرباجات است ضمن اینكه كارخانه های سیمان، فولاد و قطعات خودرو از مهمترین كارخانه های شهرستان شمرده می شود.

* نفت و گاز
تربت حیدریه بعنوان یكی از سه قطب بزرگ پخش فرآوردهای نفتی خراسان رضوی مطرح است به گونه ای كه سه منطقه نفتی زیر در خراسان رضوی وجود دارد:
1. مشهد شامل مشهد - قوچان- نیشابور- درگز – تربت جام – تایباد – سرخس و فریمان
2. تربت حیدریه شامل تربت حیدریه - كاشمر – دولت آباد – خلیل آباد – محولات – خواف – رشتخوار – گناباد
3. سبزوار شامل سبزوار و بردسكن
در مجموع می توان اظهار داشت كه در صورت داشتن برنامه مدون، منسجم و اصولی و با به كارگیری از ظرفیت های موجود، علاوه بر اشتغالزایی مناسب و اصولی و بهبود وضعیت اقتصادی خانوارها، می توان در ارتقای شاخص های اقتصادی تربت حیدریه كه یكی از قطب های مهم تولید در خراسان رضوی است، گام های موثرتری برداشت.
7079/1858


1397/08/28
13:36:42
5.0 / 5
4894
تگهای خبر: اقتصاد , توسعه , تولید , دلار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
فی بگیر Fee Begir
feebegir.ir - تمام حقوق سایت فی بگیر محفوظ است

Fee Logo فی بگیر

قیمت روز کالاها